Liker od borovnice

Želite li uživati u aromi i ljekovitosti borovnice i izvan sezone dozrijevanja, svježe borovnice možete preraditi u džemove, sokove, kompote ili, zašto ne – u mirisan i ukusan liker od borovnice. Iskušajte recept za izradu likera od borovnice s dodatkom klinčića i okrijepite se njegovom bogatom aromom tijekom dugih zimskih večeri.


Što je liker i kako nastaje – opći pojmovi

Liker je jako alkoholno piće koje sadrži najmanje 15%, a najviše 40% alkohola. Sama riječ „liker“ dolazi od latinske riječi liquifacere što doslovno znači učiniti tekućim ili otopiti.

Baza likera je alkohol. Uglavnom je to neka vrsta rakije, ali može se koristiti i rafinirani 96% alkohol koji možete nabaviti u ljekarni. Baza se nadograđuje značajnim udjelom šećera ili meda, što likeru daje karakterističan slatki okus. Ovisno o vrsti likera, dodaje se još voće, začini, ljekovito bilje, kava i mnogi drugi sastojci.

Maceracija je postupak omekšavanja neke krute tvari namakanjem u tekućini. Cilj maceracije je izlučivanje, odnosno izdvajanje željenih supstanci u tekućinu. Kada je u pitanju liker od borovnice, kruta tvar su zgnječeni plodovi borovnice, a tekućina je neka vrsta alkohola. Hranjive i ljekovite tvari iz borovnice tako prelaze u alkohol, koji će biti osnova budućeg likera. Toplina tijekom maceracije dodatno pospješuje i ubrzava otapanje tvari.

Recept za liker od borovnice

Sastojci:

250 g svježih plodova borovnice, 0,5 l lozovače, 100 g šećera, 0,5 dl vode, 2-3 klinčića

Postupak:

  • Oprane borovnice zgnječite i stavite u prikladnu staklenku. 
  • Preko borovnica nalijte lozovaču, a staklenku dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mjestu (najbolje uz prozor) najmanje mjesec dana. Toplina sunca ubrzat će maceraciju, odnosno otapanje tvari iz borovnice u alkohol. Međutim, ukoliko želite zadržati tamniju boju likera, staklenku stavite na umjereno toplo, ali sjenovito mjesto.
  • Povremeno promućkajte staklenku
  • Kada je proteklo potrebno vrijeme, otopinu procijedite kroz cjedilo obloženo krpom ili s nekoliko slojeva gaze.
  • Šećer i klinčiće kuhajte u cca 0,5 dl vode oko 5 minuta, odnosno dok ne dobijete jednolični sirup. Sirup potom ohladite i pažljivo uklonite klinčiće.
  • Šećerni sirup pomiješajte s dobivenim sokom od borovnice.
  • Liker ulijte u pripremljenu steriliziranu bocu i čvrsto zatvorite.
  • Kako bi se sastojci dobro proželi, a liker dobio svoj puni okus, ostavite ga da odstoji još barem mjesec dana.
Fotografija:
photo credit: Willrad via photopin cc 

Možda će vas zanimati...



Sadnja borovnica
Priprema tla, sadnica, održavanje nasada i drugi korisni savjeti
  

Borovnica - superbobica u službi vitalnosti
Doznajte zbog čega je borovnica tako blagotvorna za vaše zdravlje.
 

0 comments:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Protected by Copyscape Duplicate Content Detection Tool